Przepis: Paella z kurczakiem i chorizo

Informacje

dla 4 osób

ok. 30 minut

Składniki

200 g ryżu do risotto,
200 g chorizo,
250 g fileta z piersi kurczaka,
1,5 l bulionu warzywnego,
1 papryka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 ząbki czosnku,
0,5 łyżeczki kurkumy,
szczypta szafranu,
sól,
ostra wędzona papryka,
natka pietruszki,
oliwa do smażenia.

Sposób wykonania

bulion zagotowujemy z szafranem. Chorizo, filet i paprykę kroimy w kostkę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę lub siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy chorizo, kurczaka i czosnek. Dodajemy paprykę i koncentrat. Mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy ryż. Zalewamy całość bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy 10 minut. Następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Zobacz także