Przepis: Kasza gryczana z sosem borowikowym

Informacje

dla 4 osób

ok. 60 minut

Składniki

200 g kaszy gryczanej prażonej Cenos,
100 g suszonych borowików,
50 g suszonych podgrzybków,
1 cebula czerwona,
300 ml bulionu warzywnego,
200 g masła,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka chili,
1 łyżeczka natki pietruszki,
1 opakowanie śmietany 18% (gęstej)
sól, pieprz

Sposób wykonania

Grzyby pokroić oraz namoczyć w bulionie warzywnym. Następnie ugotować do miękkości. Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Cebulę dodać do grzybów. Całość doprawić przyprawami i zalać śmietaną. Zredukować sos. Kaszę gryczaną przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Podawać ciepłe.

Zobacz także