Informacje
Składniki
Stek:
400 g polędwicy wołowej- czyli 2 kawałki mięsa o grubości ok. 2cm
2 plastry sera gorgonzoli
świeży pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Sól VITA o obniżonej zawartości sodu o`Sole
Kasza:
2 saszetki (200 g) kaszy owsianej Cenos
Szklanka mocnego bulionu
4 duże pieczarki
łyżka oliwy
kilka kawałków papryki konserwowej
2 jaja
Sposób wykonania
Stek lekko rozgniatamy dłonią, oprószamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym maśle (około 3 minuty z każdej strony).
W rondelku gotujemy kaszę, dodajemy szklankę mocnego bulionu. Gdy woreczki zaczną pęcznieć zmniejszamy ogień i pozwalamy kaszy ''naciągnąć''. W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej pokrojone w ósemki pieczarki, doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy z kaszą i formujemy poduszkę z kaszy. Na nią nakładamy kawałek steka. Przed podaniem, nakładamy plastry sera na usmażone mięso i przykrywamy jajkiem sadzonym. Steki podawać z cebulką i ogórkami kiszonymi. Ogórki można pokroić i posypać koperkiem.