Informacje
Składniki
Naleśniki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub ekologicznej,
1 szklanka mleka 3,2%,
2 jaja,
1,5 szklanki wody,
szczypta soli,
olej słonecznikowy do smażenia,
Farsz:
200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
500 g grzybów leśnych suszonych np. borowików,
2 małe cebule czerwone,
ulubione suszone warzywa oraz przyprawy,
sól i pieprz,
olej słonecznikowy do smażenia,
Panierka:
bułka tarta,
2 jaja,
olej słonecznikowy do smażenia,
sól i pieprz.
Sposób wykonania
Przygotowanie ciasta: W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Naleśniki smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie farszu: Kaszę przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 30 minut, kroimy na drobniejsze kawałki i podduszamy na patelni. Do grzybów dodajemy cebule i całość podsmażamy przez około 3 minuty. Kaszę mieszamy z grzybami i cebulą, doprawiamy do smaku ulubionymi suszonymi warzywami i przyprawami oraz solą i pieprzem.
Przygotowanie krokiecików: Farsz nakładamy na naleśniki. Naleśniki zawijamy, obtaczamy w jaju i bułce tartej doprawionej solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor.