Informacje
60 minut + czas marynowania mięsa
Składniki
mięso wołowe 400 g
duża cebula
pomidorki koktajlowe 250 g
kilka łyżek czerwonego wytrawnego wina
sól warzona jodowana o`Sole,
pieprz
tymianek
cukier
oliwa
kilka patyczków do szaszłyków
Opcjonalnie: kilka gałązek rozmarynu
Sposób wykonania
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy oliwą, winem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Pomidorki kroimy na połówki, układamy przekrojoną stroną do góry w żaroodpornym naczyniu, polewamy oliwą, posypujemy solą, cukrem i tymiankiem. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po kilku minutach zmniejszamy do 100°C, pieczemy ok. 1 godziny, zwracając uwagę, żeby się nie przypiekły i nie rozgotowały. W razie potrzeby zmniejszamy temperaturę. Cebulę obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Mięso wyjmujemy z lodówki i nadziewamy na patyczki na przemian z cebulą. Smażymy kilkanaście minut na patelni grillowej, obracając od czasu do czasu. Podajemy z kaszą gryczaną i pomidorkami. Potrawę można udekorować gałązkami rozmarynu.