Przepis: Pasztet z fasoli i orzechów włoskich

Informacje

dla 4 osób

60 minut (bez czasu namaczania fasoli)

Składniki

• 1 szklanka fasoli białej Piękny Jaś Cenos
• 1 jabłko
• 2 cebule
• 3-4 łyżki oleju do smażenia
• ½ szklanki wyłuskanych i zmielonych orzechów włoskich
• 1 jajko
• Przyprawy: majeranek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatołowa, ziele angielskie

Sposób wykonania

Fasolę zalać wrzątkiem i namoczyć około 10-12 godzin, po czym ugotować do miękkości z dodatkiem soli (pół łyżeczki), liści laurowych (2-3 sztuki), ziela angielskiego (1-2 kuleczki). Cebule i jabłko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej i smażyć do miękkości. Dodać po pół łyżeczki majeranku i rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Odcedzoną fasolę, jabłka i cebulę miksujemy do uzyskania jednorodnej masy (najlepiej w robocie kuchennym lub blenderem ręcznym w sporej misce). Dodajemy jajko, przyprawy i zmielone orzechy, całość mieszamy i przekładamy do wysmarowanej olejem foremki do zapiekania. Pasztet pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Uwaga! Aby uzyskać wersję wegańską potrawy jajko można zastąpić dwiema łyżkami zmielonego siemienia lnianego rozmieszanego z oliwą. Rada! Fasolę oraz inne rośliny strączkowe doskonale gotuje się w szybkowarze, dzięki czemu znacząco skracamy czas przygotowania potraw.

Zobacz także