Informacje
60 minut (bez czasu namaczania fasoli)
Składniki
• 1 szklanka fasoli białej Piękny Jaś Cenos
• 1 jabłko
• 2 cebule
• 3-4 łyżki oleju do smażenia
• ½ szklanki wyłuskanych i zmielonych orzechów włoskich
• 1 jajko
• Przyprawy: majeranek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
Sposób wykonania
Fasolę zalać wrzątkiem i namoczyć około 10-12 godzin, po czym ugotować do miękkości z dodatkiem soli (pół łyżeczki), liści laurowych (2-3 sztuki), ziela angielskiego (1-2 kuleczki).
Cebule i jabłko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej i smażyć do miękkości. Dodać po pół łyżeczki majeranku i rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu.
Odcedzoną fasolę, jabłka i cebulę miksujemy do uzyskania jednorodnej masy (najlepiej w robocie kuchennym lub blenderem ręcznym w sporej misce). Dodajemy jajko, przyprawy i zmielone orzechy, całość mieszamy i przekładamy do wysmarowanej olejem foremki do zapiekania.
Pasztet pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Uwaga!
Aby uzyskać wersję wegańską potrawy jajko można zastąpić dwiema łyżkami zmielonego siemienia lnianego rozmieszanego z oliwą.
Rada!
Fasolę oraz inne rośliny strączkowe doskonale gotuje się w szybkowarze, dzięki czemu znacząco skracamy czas przygotowania potraw.