Przepis: Ryż basmati z kremową dynią

Informacje

dla 4 osób

około 50 minut

Składniki

250 g ryżu basmati Cenos,
500 g dyni,
1 puszka kukurydzy,
900 ml bulionu warzywnego,
2 cebule czerwone,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz,
3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób wykonania

Dynię obrać. Cebulę, czosnek i dynię pokroić w kostkę. Zagotować bulion warzywny. Na patelni rozgrzać oliwę podsmażyć cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dosypać ryż. Całość podsmażyć i dorzucić dynię. Dolać odrobinę bulionu i poczekać aż zostanie wchłonięty przez ryż, czynność powtarzać do momentu ugotowania się dyni. Na koniec dodać kukurydzę. Całość doprawić do smaku. Przykryć pokrywką i odstawić na około 5 minut. Podawać w wydrążonej dyni.

Zobacz także