Informacje
Składniki
- 500 g ziemniaków mączystych,
- 80 g kaszy gryczanej prażonej 4 × 100 g Cenos,
- 200 g kapusty kiszonej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 jaja,
- przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz),
- 2 cebule,
- 100 ml oleju słonecznikowego,
- bułka tarta,
- 200 g śmietany,
- szczypiorek.
Sposób wykonania
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kaszę przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy około 30 minut na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Kapustę siekamy, przekładamy go garnka, doprawiamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy przez około 20 minut pod przykryciem. Kapustę po ugotowaniu odsączamy i łączymy z ziemniakami i kaszą gryczaną. Dodajemy jaja, mąkę, doprawiamy i mieszamy. Formujemy z naszej masy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni około 3-5 minut z każdej strony i gotowe. Podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem.