Przepis: Sałatka fasolowa

Informacje

dla 6 osób

30 minut + czas namaczania fasoli

Składniki

800 g fasoli białej drobnej
2 cebule
1 ząbek czosnku
4 łyżki octu winnego,
4 łyżki oliwy z oliwek
1 główka sałaty
sól morska gruboziarnista o`Sole
pieprz
pęczek zielonej pietruszki
pomidory do przybrania.

Sposób wykonania

Fasolę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, pozostawić do wystudzenia. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z octem i oliwą z oliwek, dodać sól i pieprz. Tak przygotowaną zaprawą zalać ugotowaną i wystudzoną fasolę białą drobną 
i pozostawić na 10 minut. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Liśćmi sałaty wyłożyć talerze i nakładać porcje sałatki według uznania. Przybrać natką pietruszki i pomidorami.

Zobacz także