Przepis: Sałatka z czerwoną fasolą i warzywami

Informacje

2 osoby

30 minut + czas namaczania i gotowania fasoli

Składniki

100 g fasoli czerwonej
2 pomidory
1 żółta papryka
kilka różyczek zblanszowanego brokuła
1 marchewka
kilka listków roszponki
oliwa z oliwek
sól morska drobnoziarnista
pieprz
sok z 1/2 cytryny

Sposób wykonania

Fasolę czerwoną przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu (można 1 dzień wcześniej). Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos przelać na dno ozdobnego słoika. Następnie układać warstwowo warzywa: pokrojone w kostkę pomidory, startą na dużych oczkach marchewkę, różyczki brokuła, pokrojoną w słupki paprykę oraz fasolę. Na wierzchu ułożyć kilka listków roszponki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Zobacz także