Przepis: Jagielnik czekoladowy z kaszy jaglanej

Informacje

Składniki

Składniki na blaszkę o średnicy 22 cm
• 2 saszetki (200 g) kaszy jaglanej Cenos
• 4 czubate łyżki kakao
• 1 szklanka cukru trzcinowego dark muscovado
• 1 kubeczek słodkiej śmietany 36 %
• 1 olejek rumowy

Składniki na polewę:
• ½ kostki margaryny
• 1 szklanka cukru
• 5 łyżek kakao
• mały kieliszek alkoholu (polecamy orzechówkę, ale może być inna dowolna wódka lub nalewka)

Sposób wykonania

Przygotowanie sernika Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Dodajemy śmietanę, kakao, cukier i olejek rumowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Przekładamy do tortownicy i pieczemy około godziny w 180°C. Przed wyjęciem z tortownicy ciasto studzimy! Przygotowanie polewy Margarynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier, kakao i alkohol. Intensywnie rozcieramy do uzyskania gładkiej masy. Wystudzone ciasto dekorujemy grubą warstwą polewy i odstawiamy do zastygnięcia. Uwaga! Ciasto można przygotować z użyciem mleka kokosowego – będzie wtedy odpowiednie dla wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Wystarczy w miejsce śmietany dodać pół puszki mleka kokosowego. Zamiast cukru dark muscovado można użyć cukru trzcinowego dry demerara lub cukru białego, jednak cukier muscovado gwarantuje charakterystyczny, karmelowy smak ciasta. Rada! Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

Zobacz także