Przepis: Smażone warzywa z krewetkami z ryżem

Informacje

Składniki

• 2 saszetki (200 g) Ryżu naturalnego brązowego pełnoziarnistego CENOS
• Opakowanie (250 g) mrożonych lub świeżych krewetek tygrysich
• 3 różnokolorowe papryki
• 1 średnia cukinia
• 2 marchewki
• 2 ząbki czosnku
• Cytryna
• Świeża kolendra
• Olej do smażenia (np. rzepakowy)
• Przyprawy: sól morska drobnoziarnista o`Sole, pieprz, płatki suszonej papryczki chilli

Sposób wykonania

Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, cukinię i marchewkę pokroić w półksiężyce. Czosnek posiekać. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, podsmażyć czosnek i dodać krewetki. Po około 5 minutach dodać pokrojone warzywa. Smażyć jeszcze około 5 minut do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, świeżą kolendrą i płatkami chilli. Podawać z ryżem naturalnym brązowym pełnoziarnistym. Na talerzu całość lekko skropić sokiem z cytryny. Rada! Aby otrzymać bardziej wyrazisty smak potrawy całość można posypać sezamem lub prażonymi ziarnami słonecznika.

Zobacz także