Informacje
Składniki
• 2 saszetki (200 g) Kaszy owsianej CENOS
• 1 świeży ogórek
• 10 sztuk czarnych oliwek
• Szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
• Pęczek świeżej mięty
• Pęczek rzodkiewek
• Oliwa z oliwek
• Sok z cytryny
• Przyprawy: sól, pieprz
Sposób wykonania
Kaszę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić. Ogórek pokroić w kostkę, posolić i odstawić. Kiedy puści sok dokładnie odsączyć. Groszek wyłuskać (jeśli jest świeży) i ugotować do miękkości. Oliwki i rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej salaterce. Miętę porwać na kawałki i dodać do sałatki. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
Rada!
Dla większych łasuchów sałatkę można podać z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera feta.