Przepis: Zupa grochowa

Informacje

dla 4 osób

90 minut

Składniki

250 g grochu
100 g wędzonego boczku
1 marchewka,
1 pietruszka
1 por, pół selera
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka majeranku
1 łyżka mąki
sól stołowa jodowana o`Sole
pieprz
ostra papryka.

Sposób wykonania

Groch przygotowujemy według sposobu gotowania podanego na opakowaniu. Miękki groch przecieramy przez sito. Warzywa obieramy i gotujemy. Następnie przecieramy i łączymy z przetartym grochem i pozostałym po ugotowaniu wywarem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy razem około 5 minut. Następnie oprószamy mąką, mieszamy i dodajemy około 0,5 szklanki zimnej wody po czym wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami.

Zobacz także