Informacje
Składniki
250 g grochu
100 g wędzonego boczku
1 marchewka,
1 pietruszka
1 por, pół selera
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka majeranku
1 łyżka mąki
sól stołowa jodowana o`Sole
pieprz
ostra papryka.
Sposób wykonania
Groch przygotowujemy według sposobu gotowania podanego na opakowaniu. Miękki groch przecieramy przez sito.
Warzywa obieramy i gotujemy.
Następnie przecieramy i łączymy z przetartym grochem i pozostałym po ugotowaniu wywarem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy razem około 5 minut.
Następnie oprószamy mąką, mieszamy i dodajemy około 0,5 szklanki zimnej wody po czym wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami.