Przepis: Risotto z warzywami

Informacje

dla 3-4 osób

60 minut

Składniki

2 saszetki (300 g) ryżu do risotto
około 2 szklanki bulionu warzywnego
czerwona papryka
szklanka mrożonego groszku
jedna średniej wielkości marchew
pół małego brokuła
pół cukinii,
10 dkg sera parmezan lub cheddar
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
świeżo mielony pieprz do smaku
opcjonalnie: kieliszek białego, wytrawnego wina

Sposób wykonania

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i mieszamy tak długo aż ryż się zeszkli. Zmniejszamy ogień i dolewamy tyle bulionu, aby ziarna były nim przykryte. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękki. W razie potrzeby można dodać jeszcze bulionu lub wody. Warzywa myjemy, drobno kroimy i zalewamy na chwilę wrzątkiem. Następnie odcedzamy i dodajemy do ryżu. Dodajemy starty ser i masło. Całość gotujemy jeszcze 2 minuty. Jeżeli chcemy, aby potrawa miała bardziej wytrawny smak, oprócz bulionu dodajemy do ryżu jeszcze kieliszek białego wina.

Zobacz także