W
Chinach ryż jest symbolem życia, a mieszkańcy południowej
części Chin witają
się powiedzeniem „Czy jadłeś już ryż ?”
Kasza jaglana podczas gotowania zwiększa swoją objętość nawet 3-krotnie.
Kaszę kuskus można przygotować na patelni. Wystarczy dodać niewielką ilość masła, podsmażyć następnie zalać szklanką osolonej wody i gotować do jej wchłonięcia
Kasza owsiana w czasie gotowania zwiększa swoją objętość nawet 3-krotnie.
Kasza manna jest pierwszą glutenową kaszką wprowadzaną do jadłospisu niemowlaków.
Ryżu do risotto nie wolno płukać przed gotowaniem ponieważ może stracić skrobię, która tworzy charakterystyczny, gęsty sos.
Aby otrzymać ryż o „kolorowym zabarwieniu” można dodać do niego pod koniec gotowania kolendrę, sok pomidorowy, sok buraczany, szafran lub sok ze szpinaku.
Ryż biały jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem.
Kaszę pęczak przed gotowaniem możesz przelać zimną wodą lub namoczyć, będzie wtedy lżej strawny.
Aby
ziarenka kaszy nie sklejały się w czasie gotowania warto dodać do nich
odrobinę tłuszczu – na 100 g kaszy – 1 łyżka oleju.
Kasza kuskus zawiera najwięcej białka spośród wszystkich kasz i niewiele błonnika. Stąd też jest idealna dla sportowców, którzy przy dużym zapotrzebowaniu na białko i węglowodany powinni unikać produktów wysokobłonnikowych, które mogą powodować uczucie ciężkości.
Kasza gryczana w czasie gotowania może zwiększyć swoja objętość nawet 4-krotnie.
Ryż dostarcza organizmowi węglowodany, będące głównym źródłem energii w prawidłowo zbilansowanej diecie.
Ziarna w białym ryżu, nie zawierają znacznej ilości błonnika pokarmowego i są polecane w diecie lekkostrawnej.
Ryż pełnoziarnisty, bogaty we włókno pokarmowe powinien znaleźć swoje miejsce w jadłospisie osób zdrowych oraz redukujących masę ciała. Składnik ten między innymi poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości. Jest ważnym źródłem magnezu, fosforu, cynku i żelaza w codziennym jadłospisie.
Magnez i fosfor to makroelementy, które są niezbędne do prawidłowej budowy kości i zębów. Magnez dodatkowo wpływa na pracę układu nerwowego, natomiast fosfor odpowiada za prawidłową przemianę materii. Te makroelementy znajdziesz m.in. w ryżu naturalnym brązowym pełnoziarnistym.
Mikroelementy zawarte w ryżu naturalnym brązowym pełnoziarnistym, takie jak cynk i żelazo wpływają na prawidłowy rozwój organizmu w okresie jego wzrostu, przeciwdziałają niedokrwistości oraz poprawiają odporność.
100 gramowa porcja ryżu może pokryć zaczną część zapotrzebowania organizmu na witaminę B2 i dostarczyć pewną ilość witaminy B1, niacyny i witaminy E. Witaminy z grupy B zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, natomiast witamina E przeciwdziała wpływowi wolnych rodników, zapobiega więc procesom starzenia.
Kasze ze względu na szeroki asortyment i różnorodne właściwości odżywcze stanowią grupę produktów, które z powodzeniem mogą pojawić się w każdej diecie.
Gruboziarniste kasze, takie jak gryczana i pęczak powinny stanowić element prawidłowo zbilansowanego jadłospisu osób zdrowych, gdyż zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, którego na co dzień spożywamy za mało. Jest to związek bardzo istotny w profilaktyce najczęstszych chorób: otyłości, cukrzycy i schorzeń sercowo – naczyniowych.
Kasze o znacznym stopniu rozdrobnienia ziaren, jak manna i kuskus są świetnym produktem dla osób, które powinny spożywać lekkostrawne posiłki. Ze względu na małą zawartość włókna pokarmowego nie obciążają układu trawiennego. Są natomiast bardzo odżywcze, gdyż zawierają znaczną ilość węglowodanów i białka.
Kasze, jako nieliczne produkty pochodzenia roślinnego są bogatym źródłem wartościowego białka, które jest szczególnie cenne w diecie wegetarian. Powinny zatem stanowić nieodzowny element kuchni tej grupy konsumentów.
Ze względu na zawarte w kaszach składniki odżywcze i ich walory prozdrowotne powinny one jak najczęściej gościć na naszych talerzach. Zwłaszcza, że kasze to naturalny, nieprzetworzony produkt spożywczy.
Rośliny strączkowe, takie jak fasola i groch ze względu na dużą zawartość białka stanową niezastąpioną alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego i nie powinny one być jedynie elementem diety wegetarian.
Zaleca się, aby 1-2 razy w tygodniu zastępować mięso daniem z warzyw strączkowych.
Zawarty w fasoli i grochu błonnik pokarmowy, reguluje pracę przewodu pokarmowego, stężenie glukozy we krwi oraz poziom cholesterolu. Nie znajdziemy go w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Śniadanie jest pierwszym posiłkiem w ciągu dnia, który powinien pojawić się już do godziny po przebudzeniu. Zazwyczaj jednak jest to intensywny czas, kiedy śpiesząc się często zapominamy o jedzeniu. Warto wyrobić sobie nawyk jedzenia tego podstawowego posiłku.
Wybierając płatki owsiane lub ryżowe, aby nie tracić czasu w trakcie poranka możemy zalać je wodą poprzedniego wieczora lub wrzątkiem tego samego dnia i zostawić pod przykryciem na kilka minut.
Płatki z ulubionymi dodatkami: mlekiem, jogurtem i owocami mogą stanowić świetne rozwiązanie na II śniadanie bądź podwieczorek.
Płatki owsiane lub ryżowe mogą z powodzeniem stanowić porcję produktów zbożowych w naszym obiedzie. Zwłaszcza, że ich przygotowanie jest znacznie krótsze niż tradycyjnych rozwiązań.
Płatki owsiane pełnoziarniste w odróżnieniu od płatków górskich i błyskawicznych produkowane są z całego, obłuskanego ziarna. Pozostałe rodzaje poddawane są wcześniej krojeniu lub łamaniu. Płatki górskie i błyskawiczne są, więc bardziej przetworzone
Węglowodany zawarte w płatkach owsianych pełnoziarnistych są wolniej przyswajane przez organizm. Ich indeks glikemiczny jest nieco niższy niż w przypadku płatków owsianych górskich i błyskawicznych, co jest korzystne dla naszego zdrowia